Lepota v Lesu in Kamnu 2012

Na Pot Miru, Prijateljstva in Ustvarjalnosti

VABILO:

Vabljeni na video projekcijo Vasje Kavčiča in Jerneja Humarja, ki bo v petek 24. avgusta, ob 20.30 pri športnem igrišču v Drežnici. Na ogled bo tudi v soboto ob 20.30.

V primeru dežja prireditev odpade.

Vojna in Mir

video projekcija

Prva projekcija bo pri Lazarjevem mlinu v Drežnici, kjer se bodo prikazovale fotografije običajev, zgodb, ljudi in narave, ki so povezane z drežniškimi vasmi. Gledalcu bo tako prikazano kako so se le-ti spreminjali pod naravnimi in človeškimi vplivi. Ta projekcija je uvod v naslednji dve, ki bosta v nadaljevanju poti proti Koseču. Na teh dveh platnih bodo sinhrono projecirani izseki iz različnega materiala, starih in novih filmov, dokumentarcev,...


Avtorja želita prikazati boj med dobrim in zlim, ki je sestavni del naših življenj in bivanja nasploh.

Les - drevo je neprestano izpostavljeno vsakršnim vplivom, boju za obstoj. Pomladi zeleni, prične z dihanjem, zacveti, da sad. Človeku nudi hrano, vonj, les, lepoto, naravi daje liste, zemljo, zavetje. Dva pola. Kamen - neprestano bičan, drobljen, na drugi strani gradi hiše, ceste, sestavlja kipe. Dva pola.

Na prejšnjih delavnicah postavljeni kipi iz lesa, kamna in kovine bodo osvetljeni. S projekcijo tvorijo dva pola; kipi iz naravnih materialov in na drugi strani video projekcija kot kibernetski prostor. S tem kontrastom se spreminjajo v celoto na abstraktem nivoju.

 

ARHIV:

Umetniška delavnica "Lepota v Lesu in Kamnu"

Ideja o izvedbi umetniške delavnice nekje na drežniškem je stara že več let, pred 5 leti pa smo jo uspeli organizirati v sodelovanju z rezbarsko intarzijsko restavracijskim društvom RIR iz Solkana. Sodelovanje in vedno večja odmevnost prireditev med prebivalci na obeh straneh meje (Slovenija, Italija), množičnost obiska, srečanje županov občine Kobarid in Sutrio iz Italije ter naraščajoče zanimanje so nas še bolj vzpodbudili in prepričali, da delamo v pravi smeri. Zato smo se odločili, da letošnjo delavnico še bolj obogatimo in razširimo.


Letošnja delavnica se bo odvijala konec maja in bo imela več dimenzij. Tako kot na prejšnjih šestih bodo tudi na letošnji delavnici ustvarjali umetniki v lesu, kamnu, železu,... iz različnih krajev po Sloveniji, iz Italije ter domačini. Vedno znova smo presenečeni prav nad odzivom slednjih, saj se povabilu na razstavo in delavnico odzove vedno več domačih "mojstrov". Takih ljudi, ki ohranjajo najrazličnejše vrste ljubiteljskih dejavnosti je na našem območju še ogromno. Zato je naš cilj, da s takimi delavnicami in prireditvami le-te spodbujamo, da pokažejo svoje spretnosti tudi širši javnosti, jih začnejo bolj ceniti tako sami kot drugi in prenesejo to dediščino tudi na mlajše rodove. Material za izvedbo (kamniti bloki in večje kose lesa) bomo preskrbeli organizatorji, tehnično opremo (delovne mize, orodje,...) in pripomočke za delo pa bodo ustvarjalci v večini pripeljali s seboj.


Drugi sklop se bo nanašal na ureditev in otvoritev "Poti miru, prijateljstva in ustvarjalnosti". K izvedbi tega sklopa smo pritegnili Kobariški muzej in občino Exilles in Suzo v Italiji ter avstrijske predstavnike. Poti iz Drežnice do Koseča, ki je bila v 1. svetovni vojni poimenovana kot "Via Exilles", bomo skupaj z zgoraj navedenimi partnerji dali novo vrednost. Ustvarjalci, ki bodo delali na tej poti, bodo najlepše izdelke pustili v tem prostoru kot pomnik prijateljstva in sodelovanja, ki ga promovira tudi fundacija "Pot miru", ki jo podpirajo naša številna ministrstva. V prejšnjih treh delavnicah je bilo na tem prostoru postavljenih že nekaj skulptur, vendar le-te niso bile povezane v tako celoto.


Prireditev bo popestril tudi bogat kulturni program z različnimi kulturnimi skupinami, ki delujejo na našem območju in izven. Višek delavnice se bo zgodil v nedeljo, 27. maja. Preko celega dneva bodo ustvarjali domačini, umetniki od drugod po Sloveniji in umetniki na "Poti miru, prijateljstva in ustvarjalnosti". Delavnica se bo zaključila s predstavitvijo ustvarjenih del na delavnici in bogatim družabnim programom.

Plakat 2005 | Plakat 2006 | Plakat 2007 | Plakat 2009 | Plakat 2011

O nas | Prireditev | Program | Knjiga | Slike
Boštjan Kranjc © vse pravice zadržane